BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5541 % -0,04
EUR/TRY 35,0154 % 0,47
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5546
% -0,04
35,0175
% 0,47
1,0725
% 0,24
45,35
0,00
2.320,39
% 0,18
88,14
% 0,14
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türk lirasının değer kaybı lüks tüketimi de vuruyor

Türk lirasının dolar karşısında yaşadığı sert kaybı, alımlarını döviz, satışlarını TL bazında yapan lüks tüketim markalarının kârlılıklarında büyük düşüşe sebep oluyor

Türk lirasının değer kaybı lüks tüketimi de vuruyor
ÖZGE ÖZDEMİR 31 03 2016, 13:28

Türk lirasının 2015 yılında yaşadığı değer kaybı, lüks tüketim sektörünün kan kaybetmesine yol açtı.

Lanvin, Michael Kors, DKNY, Harvey Nichols ve D&G gibi markaların Türkiye temsilciliğini yapan DEMSA şirketini bünyesinde bulunduran Mediasa’nın yönetim kurulu başkanı olan Demet Sabancı Çetindoğan, lüks sektöründe daralma olduğunu söylemiş, dünya genelinde yaşanan daralmayı da turizmdeki düşüşe bağlamıştı.

BloombergHT yayınında soruları yanıtlayan Demet Sabancı Çetindoğan, “Sadece Türkiye pazarı değil, yurt dışından gelen müşterilerimiz de lüks perakendesine çok önem veriyordu. Orada bir miktar daralma var bu sene, ama bunun geçici olduğunu düşünüyoruz” açıklamasında bulunmuştu.

KÂRLAR DÜŞÜYOR 

Samsonite Genel Müdürü Cenk Pınar satışlarda yaşanan artışa rağmen kurdaki dalgalanmaların kârlarını olumsuz etkilediğini söyledi.

Mart ayının başında lüks valiz markası Tumi’yi 1,8 milyar dolara satın alacağını açıklayarak lüks sektöründeki payını artırmya hazırlanan Samsonite'ın Türkiye'de hala başarılı olduğuna dikkat çeken Pınar, 2015 satış rakamlarıyla ilgili olarak “Bir önceki yıla göre euro bazında yüzde 33’lük bir büyüme göstererek Avrupa’nın en çok büyüyen ülkesi olduk” açıklamasında bulundu.

Ancak bu rakamlara rağmen kârlılıkta sıkıntı yaşadıklarını Pınar, “Satın almalarımızı euro bazında va satışlarımızı Türk lirası olarak gerçekleştirdiğimiz için sürekli değişen kur rakamları kârlılığımızı olumsuz etkilemekte” dedi.

Saat&Saat Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kaya da 2015’in zor bir yıl olduğunu vurgulayan isimlerden.

“2014 ve 2015’i kıyasladığımız zaman sektördeki küçülmeye rağmen Saat&Saat’in perakendede cirosal açıdan yüzde 17 büyüdüğünü görüyoruz” diyen Kaya, cirosal olarak büyüme üzerinde etkili olan başlıca faktörler arasında kurlardaki artışın geldiğini söylüyor.

Lüks markaların 2015 performansını etkileyen tek faktör kurdaki dalgalanma değil.

DEMSA Group Mono Brands Genel Müdürü Ayşe Olgar, kur artışlarının yanı sıra ayakkabı ile çantaya gelen ek vergilerin de sektörü negatif etkilediğini aktarıyor.

ŞİRKETLER NASIL BAŞ EDİYOR?

Olgar, değer kaybeden Türk Lirası’yla mücadele için alınan önlemlere yönelik soruya ise, “Tamamen ithal ürünler sattığımız için kur artışları ile mücadele etme şansımız yok, ancak vergileri minimum düzeyde yansıtarak müşterilerimizi memnun ettik. Sonuçlara olumlu yansıdı” cevabını veriyor. Olgar, 2015’de ciro artışının yüzde 18 olduğunu belirterek Ağustos sonrası yaşanan duraklamadan önce hedefin daha yüksek olduğunu ekliyor.

Lüks markaların kurdaki dalgalanmalarla mücadele etmek için uyguladığı diğer yöntemler arasında operasyonel adımlar, ürün fiyatlarının revize edilmesi ve pazarlamaya önem verilmesi yer alıyor.

Samsonite Genel Müdürü Pınar, “Kurdaki dalgalanmayı ve artışı tüketicimize yansıtmamak için giderlerimizi daha sıkı kontrol altına alıp kısıtlamaya gittik. Operasyonel olarak geçmiş dönemlere göre daha yüksek stoklarla çalışıyoruz ve farklı tedarik kanallarını kullanmaya başladık. Navlun tutarlarımızı düşürebilmek için Belçika’daki depomuz haricinde direkt fabrikalardan yükleme ve tedarik sürecini başlattık” açıklamasında bulunuyor.

Kaya ise Saat&Saat için, “Ürün fiyatlarımızda revizelere gittik. Daha uygun fiyatlı ürünler tüketiciye sunuldu. Marka değerlerine daha fazla vurgu yapıldı. Pazarlama ve tutundurma faaliyetlerine ağırlık verdik” diyerek aldıkları önlemleri ortaya koyuyor.

2016’DA YENİ YATIRIMLAR

Tüm bu sıkıntılara rağmen lüks tüketim sektörü 2016’dan hala umutlu.

Samsonite’dan Pınar, 2016 beklentilerini “Son 5 yıldır üst üste yüzde 20’nin üzerinde büyüdüğümüzü dikkate alırsak 2016 hedefimiz yüzde 10 büyümedir” sözleriyle ortaya koyuyor.

Kaya ise Saat&Saat olarak 2016 yılından satış rakamlarıyla ilgili olumlu gelişmeler beklediklerini belirtiyor.

Her ne kadar DEMSA’dan Olgar, 2016 yılının da ekonomik açıdan zor olacağını ortaya koysa da Demet Sabancı Çetindoğan da lüks sektöründe görülen daralmaya rağmen yeni bir katlı Fransız mağaza zincirini açarak 2016’nın en büyük yatırımını gerçekleştirmeyi hedeflediklerini belirtmişti.

Yukarı

Business HT×