BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3666 % 0,07
EUR/TRY 34,9492 % -0,19
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3659
% 0,07
34,9585
% -0,17
1,0776
% -0,11
47,65
0,00
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Bankacılardan tahminlere tepki

Bankalar Birliği 'kötümser' yorumlara tepki gösterdi

Bankalar Birliği 'kötümser' yorumlara tepki gösterdi
BUSINESSHT 27 03 2015, 10:15

Türk bankacılık sektörü temsilcileri, Moody's tarafından geçen hafta yayınlanan rapor başta olmak üzere Türk bankalarının görünümünün negatif tarif edilmesine tepki gösterdi.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından yapılan bir açıklamada, “Makul riskleri ve beklenmedik şokları yönetebilecek güçte olan bankacılık sektörü için negatif değerlendirmeye katılmıyoruz” denildi.

Ülkede makro istikrarın korunduğu, büyümenin sürdürüldüğü ve bankaların özkaynaklarını güçlü kılacak kadar karlı olduğu belirtilen açıklamada, özellikle son dönemde alınan önlemler ve yüksek sermaye yeterliliği sayesinde bankaların göürünümünde bir risk görülmediği kaydedildi.

TBB ayrıca “sektörün sağlıklı yapsının korunması için” bankacılık maliyetlerini düşürülmesi talebini de iletti. Açıklamada “reel sektörün kredi ihtiyacının karşılanması, ekonomik büyümenin finansmanının sürdürülmesi ve sağlıklı yapısının korunması amacıyla düzenlemelerde uluslararası kuralların imkan verdiği esnekliklerin sağlanması ve aracılık maliyetlerini yükselten kamusal yüklerin azaltılması gerektiğini düşünüyoruz” denildi.

Son bir hafta içinde Moody's, Barclays ve Goldman Sachs yayınladıkları çeşitli raporlarda son gelişmelerin ve sektör yapısının Türk bankaları için yarattığı risklere karşı uyarılarda bulunmuşlardı. İşte uluslarası kuruluşların TBB taradından tepki çeken “kötümser” bankacılık yorumları:

Moody's

  • Dolardaki yükseliş, Türkiye de dahil olmak üzere bazı ülkelerde para birimlerinde zayıflığa ve döviz rezervlerinde düşüşe sebep olarak dış baskıları arttırıyor.

  • Dış finansman bağımlılığı yüksek olan ülkelerde dolardaki güçlenmenin sermaye çıkışlarını arttırıyor veya sermaye girişlerini önemli ölçüde azaltıyor.

  • Özellikle Türkiye ve Güney Afrika gibi cari açığı yüksek ülkeler, açıklarını finanse etme maliyetlerinin yükselmesiyle dış baskılara karşı daha kırılgan durumda.

  • Bu ülke para birimlerindeki değer kaybı dış finansman maliyetlerini önemli ölçüde yükselterek şirketlerin dış borç ödemelerini daha maliyetli hale getirmekte.

  • Türkiye, dış finansmana karşı kırılganlık gösteren ülkelerin başında geliyor. Yine cari açığın gayri safi yurt içi hasılaya oranı ve 2015 enflasyon beklentisinde de Türkiye kırılgan bir yapıda. 

Barclays

  • Döviz kurundaki zayıflık ve beklentilerin altında seyreden büyüme Türk bankalarının varlık kalitesini ve kârlılıklarını olumsuz etkileyebilir.

  • Özellikle özel sektörün kısa vadeli döviz pozisyonunun yüksek olması dolayısıyla, Türk bankaları TL'deki zayıflığa karşı hassas.

  • Tüm bu risklere rağmen Türkiye'deki bankaların sermaye yapıları güçlü ve bu durum önemli bir güvence sağlıyor.

Goldman Sachs

  • Türk bankalarında değerlemeler düşük değil ve bankalar daha da değer kaybedebilir.

  • Türk bankaları için net kâr tahminlerini yüzde 4-11 aralığında aşağı çektik. Bu ortamda Türk bankaları için ihtiyatlı olmaya devam ediyoruz.

Yukarı

Business HT×