BIST 100 9.681,05 % 1,64
USD/TRY 32,5904 % 0,19
EUR/TRY 34,8568 % 0,49
Piyasalar
9.681,59
% 1,65
32,5904
% 0,19
34,8568
% 0,49
1,0668
% 0,24
45,44
-0,05
2.389,81
% 0,45
87,49
% 0,44
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Rusya'nın yeni oyun planı

ABD ve Avrupa'nın uyguladığı yaptırımlar ve Çin ile ilişkilerin tutuk seyri Rusya'yı yeni dost ve gelir arayışına zorluyor. Rusya dış politikalarını yeniden gözden geçiriyor.

Rusya Batı ile restleşme ve Çin'in artan etkinliği ile birlikte yeni dost ve gelir arayışında.
16 02 2015, 15:03

Batı ile Rusya arasında geçtiğimiz yıl Ukrayna krizi ile birlikte başlayan restleşme ve sonrasında yaşanan karşılıklı yaptırımlar küresel politikada dengelerin değişmesine neden oldu.

ABD ve diğer Batılı müttefiklerinin uyguladığı yaptırımlar ve Çin ile ilişkilerin tutuk seyri, Rusya'yı yeni dost ve gelir arayışı sürükledi. Rusya artık yeni oyun planında Asya’nın her yerine açılmaya hazırlanıyor.

Aslında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in artan jeopolitik risklere paralel olarak yeni oyun planına yönelik işaretler çoktan gelmeye başladı.

Pakistan ile yeni bir stratejik anlaşma sağlanması, Putin’in Hindistan’a yaptığı ziyaret, Endonezya’da düşen bir uçağın bulunması çalışmalarına katılmak ve Kim Jong Un’u Kuzey Kore’nin dışına açılmasına ikna çalışmaları bunlardan sadece bir kaçı.

Rusya’nın son dönemdeki girişimleri ikili bir stratejiyi yansıtıyor. İlki, yaptırımlar ve gerileyen petrol fiyatları ile daralan ekonomisine yeni pazarlar bulmak, ikincisi ise Asya’daki tek büyük müttefiki Çin’den farklı alanlara yönelmek.

Putin'in, Çin Başkanı Xi Jinping ile olan ilişkisinin giderek artan biçimde Çin’in çıkarlarına eğilimli hale gelmesinden de endişelendiği ifade ediliyor.

Washington merkezli Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi Rusya ve Avrasya Programı Direktörü Andrew Kuchins, “Çin ile devam eden ilişkilerinin Çin’i geliştirmeye yönelik hale gelmesinden endişelenen Ruslar, portföylerini çeşitlendirmeye ve başka Asya güçleri ile bağları geliştirmeye çalışıyor. Ukrayna krizi, Rusların farklı eksenlere yönelmesine ve bu konuda hızlı adımlar atmasına teşvik etti” dedi.

Rusya ve Çin 2013 yılında yaptıkları başta gaz anlaşmaları olmak üzere atılan yüz milyarlarca dolarlık imzalarla birlikte en büyük ticaret ortağı konumuna gelirken, iki ülke düzenli olarak askeri tatbikat düzenliyor. 

Putin yönetimi, Asya’da yatırım işlevi görecek başka ülkeler bulma çabalarını yeniden gözden geçiriyor. Buna en somut örnek olarak da Rusya'nın son aylarda Hindistan, Japonya, Güney Kore, Endonezya ve Pakistan ile yaptığı görüşmeler gösteriliyor.

Yeni Delhi’de bulunan Brookings India yöneticilerinden W.P.S. Sidhu, “Rusya Doğu’ya bakış temposunu değiştirdi ve gördüğü komplike bir senaryo. Çin’i dengelemeye yönelik bir çaba bulunuyor. Herkes Çin’in büyüme kapasitesi ve daha da önemlisi hedefi konusunda endişeli” dedi.

Yukarı

Business HT×