Çetinkaya'nın enflasyon raporu sunumundan öne çıkanlar
TCMB Başkanı Murat Çetinkaya, 2018'in üçüncü enflasyon raporu sunumuna başladı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, 2018'in üçüncü enflasyon raporu sunumunda önemli mesajlar verdi.
Dolarda yükselişin finansal piyasalarda dalgalanmalara yol açtığına dikkat çeken Çetinkaya, "İkinci çeyrekte kredilerin büyüme hızı gerilemeye devam etti." dedi. Çetinkaya, "Yurt içi gelişmelerin de etkisiyle TL'de ima edilen oynaklık yükseldi." değerlendirmesini paylaştı.
Ayrıca Çetinkaya, "Enflasyon beklentileri bozulma gösterdi." dedi.
ENFLASYON TAHMİNLERİ YÜKSELTİLDİ
2018 yıl sonu TÜFE tahmini yüzde 8,4'ten yüzde 13,4'e yükseltildi. 2019 yıl sonu TÜFE tahmini yüzde 6,5'ten yüzde 9,3'e yükseltilirken 2020 yıl sonu TÜFE tahmini de yüzde 6,7 olarak verildi.
Böylece TCMB ilk kez 3 yıl sonrası için enflasyon hedefinin üzerinde bir öngörüde bulunmuş oldu. TCMB'nin enflasyon hedefi yüzde 5 seviyesinde.
TCMB, 2018 yıl sonu gıda enflasyon tahminini yüzde 7'den yüzde 13'e ve ham petrol fiyat tahminini 68 dolardan 73 dolara yükseltti. 2019 için gıda enflasyonu tahmini ise yüzde 7'den yüzde 10'a ve aynı yıl için petrol fiyat tahmini 65 dolardan 73 dolara revize edildi.
Çetinkaya, tahminlerde sıkı duruşun uzun süre korunacağının dikkate alındığını ifade etti.
Başkan Çetinkaya, "Reel kurda ılımlı bir değerleme eğilimi öngörüyoruz." dedi. Çetinkaya, PPK'nun ilave sıkılaştırma gerektiği durumda bunu tereddütsüz gerçekleştireceğini söyledi.
ÖZEL TÜKETİM VURGUSU
Büyümede özel tüketimin etkisine vurgu yapan Çetinkaya, "Büyümede sürükleyici özel tüketim harcamaları oldu. Turizmdeki güçlü toparlanmanın katkısıyla net ihracatın büyüme desteği sürdü." dedi.
Bununla birlikte Para Politikası Kurulu (PPK) kararlarına değinen Başkan Çetinkaya, "Parasal sıkılaştırmanın güçlendirilmesine karar verdi. Sıkı para politikasın uzun bir süre korunmasına karar verdik." dedi.
Çetinkaya, güçlü sıkılaştırmanın etkisinin gecikmeli görüleceğine vurgu yaptı.
Çetinkaya, ikinci çeyrek verilerinin dengelenme sürecine girildiğini belirtti.
"YAPILANDIRMADA RİSK YOK"
TCMB Başkanı Çetinkaya, büyük grupların başvurularıyla dikkat çeken kredi yeniden yapılandırma taleplerine de değinerek, konuyu yakından izlediklerini ancak risk görmediklerini ifade etti.
Çetinkaya, "Yapılandırmalarda bir miktar artış görüyoruz. Sinyal veren bir risk yok. Bankacılık sektörü şokları karşılayabilecek güçte." dedi.
SEKİZ TOPLANTI İLETİŞİMİNE DEVAM
Bununla birlikte Çetinkaya, toplantı sayısını değiştirmeyi düşünmediklerini ifade etti.
Daha önce ayda bir gerçekleştirilen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı sayısı 2017 ile birlikte azaltılarak, "yılda en az 8" takvimine bağlanmıştı. Bu yılın takviminde 3 PPK toplantısı daha planlanmış durumda.