BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Teşvik sistemine üçüncü havalimanı makyajı

Bakanlar Kurulu Kararı (BKK) ile yatırım teşvik sisteminde yapılan önemli değişiklikleri KPMG Şirket Ortağı Emrah Akın, Business HT için kaleme aldı

Teşvik sistemine üçüncü havalimanı makyajı
EMRAH AKIN* 22 01 2018, 09:46

Mevcut yatırım teşvik sistemimizin ana omurgası 2012’de yayımlanan 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı (BKK) üzerine kurulmuş durumda.  Geçtiğimiz yıllar içinde yatırım teşvik sisteminde birçok revizyon yapıldığına şahit olduk. En son 20 Ocak’ta 2017/11133 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı (BKK) ile yatırım teşvik sisteminde yine oldukça önemli ve yerinde değişiklikler yapıldı. Bu değişikliklere yakından bakalım. 

Havayoluyla yük ve/veya yolcu taşınmasına yönelik yatırımlarda artık “öncelikli yatırım” kapsamında!

2017/11133 sayılı BKK yayımlanana kadar sadece “denizyoluyla” yük ve/veya yolcu taşımacılığına yönelik yatırımlar öncelikli yatırım kapsamında değerlendiriliyor ve bu yatırımlar yapıldığı bölgeye bakılmaksızın 5. Bölge teşviklerinden yararlandırılıyordu. Yapılan son derece isabetli son değişiklikle birlikte,“havayolu ile yük ve veya yolcu taşınmasına yönelik yatırımlar” da bu kapsama dahil edildi.

Üçüncü havalimanın devreye girmesi ile bu kapsamdaki yatırımlar artık büyük önem taşıyacak; dolayısıyla atılan bu adımın son derece yerinde olduğunu belirtmemiz gerekiyor.

Burada ayrıntısına girmeyelim; ancak “öncelikli yatırımların” 2012/3305 sayılı Kararname’nin 17. maddesinde tek tek sıralanmış olduklarını belirtelim. Öncelikli yatırımlar, yukarıda da belirttiğimiz üzere, yapıldıkları yatırımın yerine bakılmaksızın 5. bölge desteklerinden yararlanabiliyorlar. Örneğin 1. Bölge’de yer alan İstanbul’da öncelikli bir yatırım gerçekleştiren yatırımcının 5. Bölge için sağlanan ve aşağıda saydığımız desteklerden yararlanması mümkün.

  • KDV İstisnası,
  • Gümrük Vergisi Muafiyeti,
  • 7 yıl süreyle Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği,
  • Yüzde 40 Yatırıma Katkı Oranı ile yüzde 80 Oranında Vergi İndirimi,
  • 700 Bin TL’ye kadar Faiz Desteği
  • Yatırım Yeri Tahsisi

Yatırımcının “yatırıma katkı oranının yüzde 80’sini yatırım döneminde” kullanabileceğini de ayrıca vurgulayalım.

Hava taşıtlarının ve motorlarının bakım ve onarımı yatırımları artık İstanbul’da da “bölgesel” yatırım kapsamında!

2017/11133 sayılı BKK öncesinde “hava taşıtlarının ve motorlarının bakım ve onarımı” yatırımları Ankara, Antalya, Samsun gibi illerde bölgesel teşviklerden yararlanabiliyorken; İstanbul’da bu kapsamda yapılacak yatırımlar bölgesel teşviklerden yararlandırılmıyordu. Havayolu trafiği bağlamında dünyanın en önemli kavşaklarından birisi olan İstanbul’un bu kapsam dışında tutulması -haklı olarak- ciddi eleştiriler almaktaydı.

Bu eleştiriler yayımlanan yeni BKK ile giderileceğe benziyor. Özetle yeni dönemde, İstabul’da yapılacak ve asgari yatırım tutarı bir milyon TL ve üzerinde olacak “hava taşıtlarının ve motorlarının bakım ve onarımı yatırımları” artık bölgesel teşviklerden yararlanacak.

İstanbul’da yapılacak bu yatırımların yararlanabileceği bölgesel teşvikleri de KDV İstisnası,Gümrük Vergisi Muafiyeti,2 yıl süreyle Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği,yüzde 15 Yatırıma Katkı Oranı ile yüzde 50 Oranında Vergi İndirimi, ve Yatırım Yeri Tahsisi olarak özetleyelim.

Havalimanı “yer hizmetleri yatırımları” da artık büyük ölçekli yatırım teşviklerinden yararlanacak

Asgari sabit yatırım tutarı 200 milyon TL olan “liman ve liman hizmetleri yatırımları ile havalimanı yatırımları” 2017/11133 sayılı BKK öncesinde Büyük Ölçekli Yatırımlar kapsamında teşviklerden yararlanıyor; ancak “hava limanı yer hizmetleri yatırımları” bu kapsamda değerlendirilmiyordu. Yapılan son değişiklikle bu yatırımlar da büyük ölçekli yatırımlar kapsamına alınmış oldu.

Bu noktada akıllara, asgari sabit yatırım tutarının 200 milyon TL’ye ulaşmadığı yatırımlar ne olacak sorusu gelebilir. O konuda da 2017/11133 sayılı BKK ile kıymetli bir adım atılmış durumda. Buna göre, asgari 5 milyon TL ve üstünde sabit yatırım tutarına sahip havalimanı ve havalimanı yer hizmetleri yatırımları bulundukları bölgedeki bölgesel teşviklerden yararlanabilecekler.  

Üçüncü havalimanının hizmete girmesiyle birlikte büyük önem kazanacak olan havalimanı yer hizmetleri yatırımlarının yapılan değişikliklerle büyük ölçekli ve bölgesel teşviklerden yararlandırılmasının son derece isabetli bir adım olduğunun altını kalın çizgilerle çizelim. 

Özetle…

Dört saat uçuş mesafesinde altmış civarında ülke ve iki milyara yakın insan bulunan İstanbul, havayolu ile yük ve yolcu taşımacılığı bağlamında dünyanın en önemli merkezlerinden birisi olmaya aday.

Üçüncü havalimanı tamamlandığında da bu iddia daha kuvvetli şekilde seslendirilecek. Bu bakımdan, 2017/11133 sayılı BKK ile atılan adımların son derece isabetli olduğunu belirtmemiz gerekiyor.

Ancak bu alanda verilecek teşviklerde daha bonkör olmamızın faydasının maliyetinden katbekat fazla olacağını da vurgulamadan geçmeyelim.

 *Emrah Akın, YMM, Şirket Ortağı, KPMG Türkiye Vergi Bölümü. Lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde Kamu Yönetimi; yüksek lisansını ise Boston Üniversitesi’nde Finansal Ekonomi alanında tamamlamış; aynı dönemde, Harvard Üniversitesi’nde İşletme Ekonomisi alanında da öğrenim görmüştür. İş hayatına Maliye Müfettiş Yardımcısı olarak başlamış, 2006-2008 yılları arasında Gelir İdaresi Başkanlığı Ankara Vergi Dairesi Başkanlığında Grup Müdürlüğü görevini yürütmüştür. 2010 yılında Maliye Başmüfettişliğine atanmış, aynı dönemde “Maliye Bakanlığı Merkez Rapor Değerlendirme Komisyonu” ile “Maliye Teftiş Kurulu Rapor Değerlendirme Komisyonu” Üyeliklerinde de bulunmuştur. 2011’de Ekonomi Bakanlığı, Bakan Özel Danışmanlığı görevine atanan Akın, 2013 yılında kamudaki görevinden ayrılarak uluslararası danışmanlık ve denetim şirketi KPMG’ye katılmıştır.

** Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve BusinessHT'nin editöryel politikasını yansıtmayabilir. Ayrıca burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değil, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Yukarı

Business HT×