BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,5238 % 0,17
EUR/TRY 34,7394 % 0,24
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,5229
% 0,16
34,7401
% 0,24
1,0647
% -0,24
45,49
0,00
2.381,66
% 0,87
87,19
% -0,11
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Fed Başkanı'nın doları düşüren konuşması

Fed Başkanı Jerome Powell, Jackson Hole'de konuştu. Powell, Fed'in faiz artışlarına kademeli olarak devam edeceğini söyledi ancak konuşmasındaki güvercin vurgular dolara düşüş getirdi. "Fed'in faiz artırımında aceleci olması durumunda ekonomik büyüme sınırlanabilir, yavaş kaldığında ise ekonomi aşırı ısınabilir." diyen Powell, enflasyonda hedefin üzerine yükselme işareti olmadığına değindi. Ayrıca Powell, süregelen normalizasyon sürecinde doğal faiz oranlarına yaklaşıldığına işaret etti. Powell'ın konuşmaları Dolar Endeksi'ni günün en düşük seviyesine sürükledi.

Fed Başkanı'nın doları düşüren konuşması
FIRAT BORA TAŞ 25 08 2018, 10:49

Kansas Fed'in Wyoming eyaletinin Jackson Hole kasabasında düzenlenen yıllık sempozyumda konuşan Fed Başkanı Jerome Powell'ın ifadelerindeki güvercinleşme izleri, doları düşürdü.

Powell, kademeli faiz artırımların devam edeceği vurgusunu sürdürse de doğal faiz oranına yaklaşıldığı görüşüne işaret eden ifadeleriyle birlikte daha hızlı faiz artırımı senaryolarına kapıyı kapatması Dolar Endeksi'ni günün en düşük seviyesine sürükledi. Major para birimlerinin tamamı dolar karşısında değer kazandı.

Piyasadaki fiyatlamanın arka planında FOMC üyelerinin güncel projeksiyonlarının alınacağı Eylül ayı toplantısı öncesi Fed Başkanı Powell'ın hem enflasyonda hedefin üzerine hızlanma riski görmediğini söylemesi hem de süregelen normalizasyon sürecinde doğal faiz oranlarına yaklaşıldığına işaret etmesi ile çizdiği güvercin tablo etkili oldu.

POWELL NE DEDİ?

Powell, "Değişen Ekonomide Para Politikası" başlıklı konuşmasına faiz artışlarına kademeli olarak devam edileceğini söyleyerek başladı. Öte yandan Powell, "Fed'in faiz artırımında aceleci olması durumunda ekonomik büyüme sınırlanabilir, yavaş kaldığında ise ekonomi aşırı ısınabilir. FOMC, faizleri kademeli olarak artırmada bu iki riski ciddiyetle ele alıyor." demekle birlikte enflasyonda hedefin üzerine yükselme işareti olmadığına değinerek şu ifadeleri kullandı:

"Enflasyon son olarak yüzde 2 yakınına yükselse de yüzde 2'nin üzerine hızlanmaya dair açık bir sinyal görmüyoruz. Ekonomide aşırı ısınmaya dair önemli bir risk de gözükmüyor. Bu iyi haber ve bu iyi haberlerin ekonomide büyüme devam ettikçe politika duruşunun kademeli olarak FOMC'nin kabaca nötr olarak değerlendirdiği yere doğru yaklaşmasının sonucu olduğuna inanıyoruz."

Fed'in izlediği enflasyon göstergesi çekirdek PCE, Temmuz'da yüzde 1,9 oldu. Doğal faiz oranı ise federal fonlama faizi oranlarının ekonomik büyümeyi ne teşvik ettiği ne de baskıladığı denge seviyesi anlamına geliyor ve FOMC üyelerinin tahmin aralığı kabaca yüzde 2,3 ila yüzde 3,5 aralığında bulunuyor. 

NİHAİ NOKTA NERESİ?

Denizbank Yatırım Hizmetleri Grubu Stratejisti Orkun Gödek, "Başkan Powell'ın Jackson Hole sunumunda enflasyona yönelik yönlendirmesi genel piyasa ve bizim yaklaşımlarımızla paralel. Enflasyon için esas hareketin yılın ilk yarısında olması bekleniyordu, oldu da. Teşviklerin etkisi nedeniyle büyümedeki ivmelenmeyi Fed politika ayarlamasına devam ederek dengelemeyi istedi." dedi.

Gödek, "2018 sonrasında büyümenin seyri federal fonlama oranının nihai noktası için belirleyici olacak. Ekstra bir durum oluşmaması durumunda yüzde 2.5 - yüzde 3 aralığı en olası senaryo." değerlendirmesinde bulundu.

FOMC NİHAİ NOKTAYI TARTIŞIYOR

Federal fonlama faizi oranı şu anda yüzde 1,75 ve yüzde 2,00 aralığında. Mevcut fiyatlamalar Eylül ayı FOMC toplantısında 25 baz puan faiz artırımı beklentisine işaret ediyor. Eylül'de FOMC üyelerinin güncel projeksiyonları da alınacak. 2019 için hala belirsizlik taşıyan beklentilerin de Eylül'den sonra netlik kazanmaya başlaması olası.

Bu haliyle Fed Başkanı Powell'ın konuşması ise FOMC üyelerinin gündeminde faiz artırımlarının ulaşacağı nihai noktanın neresi olacağı tartışmasının yer aldığını en üst düzey görüşlerle ortaya koymuş oldu.

Hafta ortasında açıklanan FOMC tutanakları üyelerin aşağı yönlü risklere odaklandıklarını göstermişti. Tutanaklarda, "Ticaret politikaları, ekonomik büyüme üzerinde önemli olumsuz etkileri olacak yönde ilerleyebilir." uyarısı yer almıştı.

GÜVERCİNLERİN SESİ YÜKSELİYOR

Bunlar ek olarak St. Louis Fed Başkanı James Bullard da "Bir faiz artırımı daha resesyona giden zemini oluşturmaya yeter." ifadeleriyle Fed'deki güvercin görüşlerin ulaştığı seviyeye bir üst uç noktaya taşıdı.

Bullard, bu yılki FOMC'de oy kullanmıyor ancak 2019'da FOMC'de yerini alacak.

Yukarı

Business HT×