BIST 100 9.530,47 % -0,18
USD/TRY 32,4580 % -0,04
EUR/TRY 34,8057 % 0,43
Piyasalar
9.530,47
% -0,18
32,4580
% -0,04
34,8057
% 0,43
1,0686
% 0,12
45,49
0,00
2.378,49
% 0,74
87,53
% 0,27
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

İran'dan dövizde yeni adım

İran Merkez Bankası yeni döviz paketini açıkladı. Döviz yasaklamaları kısmen kaldırılacak.

İran'dan dövizde yeni adım
06 08 2018, 07:49

İran Merkez Bankası Başkanı Abdulnasır Himmeti yeni döviz paketini açıkladı. Döviz yasaklamaları kısmen kaldırılacak.

Merkez Bankası Başkanı Himmeti'nin verdiği bilgiye göre, bundan sonra döviz fiyatlarının belirlenmesine müdahale edilmeyecek, İran Riyali'nin dolar karşısındaki değeri arz ve talep tarafından belirlenecek. Banka, piyasada aşırı dalgalanmaların engellenmesi ve karaborsa oluşmasının engellenmesi için gözetim rolü üstlenecek.

Petroldışı ihracatçılara ithalatçılara döviz satma imkanı verilecek, ülkeye getirilecek döviz ve altın için sınır olmayacak.

Himmet,  "Bu plan bizim gücümüzü gösteriyor. Amerikalıların yaptırımlara başladıkları gün biz de ekonomimizi serbestleştiriyoruz. Problemimiz yok, insanlarımımız endişe etmeleri için neden yok" dedi.

6 MADDEDE İRAN'IN YENİ DÖVİZ SİSTEMİ

İran'da kullanılacak yeni döviz tahsis sistemi için uygulama aşağıdaki maddeler uyarınca gerçekleştirilecek:

1. İran'a ürün ithalatının kararı İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanlığı tarafından verilecek, ithalat süreci adıgeçen Bakanlık tarafından verilen onayın ardından gerçekleştirilecek.

2. Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanlığı ilaç dahil ithalatı gerekli olan ürünlerin listesini gözden geçirip güncelleştirerek Resmi Kur üzerinden İran'a ithal edilmesine izin verecek. İthal sürecinde bulunan ürünün son kullanıcının eline geçene kadar sıkı bir denetimden geçmesi sağlanacak.

3. Daha önce çalışması yasaklanan İran'da bulunan döviz bürolarının çalışmalarına izin verilecek. Bu döviz büroları döviz alış ve satışını fiziki olarak CBI'ın kuralları ve tebliğleri çerçevesinde gerçekleştirecek. Döviz büroları tarafından sağlanacak döviz, hizmet ile yolcu beraberindeki dövizlerin alım satımını içeren küçük ve orta büyüklükte işlemleri kapsayacak. Döviz büroları tarafından sağlanacak kurun piyasada belirlenen serbest kur üzerinden gerçekleşmesi ve sıkı denetime tabi tutulması sağlanacak.

4. Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen ithalatına izin verilen gerekli mallar dışında kalan ürünlerin ithalatında özellikle petrokimya, doğalgaz, çelik ürünleri ve renkli metaller ve hizmet ihracatından elde edilen dövizin kullanılması için ikinci döviz piyasasındaki döviz kuru esas alınacak. İkinci döviz piyasasında ithalatçı ve ihracatçılar arasında belirlenecek kur üzerinden bankalar ve gerekli izni bulunan döviz büroları tarafından işlem gerçekleştirilecek. İranlı ihracatçının elde ettiği dövizin tümünün İran ekonomisine geri dönüş yapması ve ihracatçı tarafından bu taahhüdün yerine getirilmesi gerekiyor.

5. Gerçek kişiler ve tüzel kişiler tarafından İran'a her türlü döviz, fiziki döviz ve altın girişinin herhangi bir üst limit olmadan CBI kuralları ve ilgili mevzuat çerçevesinde getirilebilmesi serbest bırakıldı. Buna ilaveten, külçe altın ithalatı her türlü vergiden muaf olarak ülkeye getirilebilecek.

6. CBI tarafından muhabir bankaları aracılığıyla gerçek ve tüzel kişilerin CBI nezdinde vadeli döviz hesabı açmasına izin verildi. Açılacak hesapların faiz geliri döviz şeklinde hesap sahiplerinin hesaplarına aktarılacak.

Yukarı

Business HT×