BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5638 % 0,03
EUR/TRY 34,8661 % 0,01
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5635
% 0,03
34,8629
% 0,00
1,0698
% -0,03
45,35
0,00
2.317,92
% -0,18
88,13
% -0,33
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Bakan Çavuşoğlu'ndan Tüpraş'ı da ilgilendiren İran çıkışı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhuriyet'e yaptığı açıklamalarda "ABD'den gelen heyete İran yaptırımlarına katılmayacağımızı söyledik, bu yaptırımları doğru bulmuyoruz." dedi.

Bakan Çavuşoğlu'ndan Tüpraş'ı da ilgilendiren İran çıkışı
24 07 2018, 09:41

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'den İran yaptırımları konusunda bir heyet geldiğini, ABD'nin İran'a uygulayacağı yaptırımlara Türkiye olarak katılmayacaklarını söylediklerini açıkladı.

Çavuşoğlu, Cumhuriyet gazetesinde yer alan açıklamalarına göre, ABD'nin İran'a uygulayacağı yaptırımların Türkiye-ABD ilişkilerine etkilerine ilişkin soruları yanıtlarken, "ABD’den bir heyet geldi. Biz bu yaptırımlara katılmayacağımızı söyledik. Biz petrol alıyoruz. Bir de uygun şartlarda alıyoruz. Nereden alacağız, seçenek ne? Siz uzaktan konuşuyorsunuz ama biz bunlara uyamayız. Türkiye olarak bu yaptırımlara uymayacağımızı izah ederken, prensip olarak ABD'nin bu yaptırımlarını da doğru bulmadığımızı söylüyoruz" dedi. 

 

Geçen hafta Ankara'ya gelen heyette yer alan ABD Terörizmin Finansmanıyla Mücadeleden Sorumlu Hazine Bakan Yardımcısı Marshall Billingslea, ülkesinin İran'a uygulayacağı yaptırımlar kapsamında bu ülke ile iş yapan Türk şirketlerinin bu ticareti sona erdirmelerini umduklarını, devam etmeleri halinde ise ticari risklerle karşılaşacaklarını belirtti.

Billingslea, yaptırımlarla ilgili olarak Türkiye'ye istisna ya da muafiyetler sunmak için gelmediklerini de açıkladı.

Çavuşoğlu, önümüzdeki dönemdeki dış politika önceliklerine ilişkin soruları yanıtlarken ise özellikle AB ile ilişkilere vurgu yaptı ve, "Belki üyelik sürecinde çok fazla adımlar atılmayabilir ama diğer konularda işbirliğimizi güçlendirebiliriz. En azından negatif bir ortamdan nötr, daha pozitif bir ortama geçebiliriz. Bu iki tarafın da yararınadır. GB'nin güncellenmesi sadece bizim yararımıza değil" dedi.

Çavuşoğlu şöyle devam etti:

"Yeni dönemde var olan sorunları çözmek için de daha fazla çaba sarf edeceğiz. Gerek komşu ülkeler gerek arabuluculuk gerekse Irak'ın yeniden imarı. Hollanda ile ilişkilerde normalleşme başladı. Almanya'yla ilişkilerimiz daha iyiye gidiyor. Fransa'yla da iyi bir diyaloğumuz var. Önümüzdeki süreçte Avrupa içinde üçlü dörtlü toplantılar hayata geçecek." 

 

 

Yukarı

Business HT×