BIST 100 9.098,39 % 0,20
USD/TRY 32,3736 % 0,09
EUR/TRY 34,9993 % -0,05
Piyasalar
9.093,74
% 0,15
32,3725
% 0,09
34,9982
% -0,05
1,0785
% -0,03
47,77
0,12
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Borsa Başkanı: Ne kadar döviz sattığımızı bilmiyorum

BIST Başkanı Himmet Karadağ, borsanın döviz varlıklarını TL'ye çevirmesiyle ilgili konuştu.

Borsa Başkanı'ndan döviz açıklaması
BUSINESSHT 23 05 2018, 11:46

Borsa İstanbul Başkanı Himmet Karadağ, borsanın döviz satışına ilişkin olarak piyasaya güven vermek istediklerini ne kadar döviz sattıklarını bilmediğini söyledi.

Bloomberg HT'de konuşan Himmet Karadağ ekonomideki son gelişmeleri analiz ettiklerini ve bu gelişmeler neticesinde dolardaki son atakların ekonomik parametrelere dayanmadığını görerek TL'ye güven vermek istediklerini belirtti. 

Karadağ, güven vermek için bu adımı attıklarını, ne kadar döviz sattıklarını ise bilmediğini söyledi. 

Karadağ şunları söyledi: "Biz dün akşam arkadaşlarla gün boyunca toplantılar yaptık . Ekonimimizdeki son gelişmeleri analiz ettik. Bu gelişmeler neticesinde açıklamamızda da belirttiğimiz gibi dolardaki bu son atakların ekonomik parametrelere dayanmadığını görerek diğer firmalarımıza da bir gösterge olması açısından TL’ye olan güvenimizi yansıttık esasen.

Ben rakamı arkadaşlara sormuyorum bile. Bizim birtakım döviz bazlı gelirlerimiz var. Burada aslında bunu piyasalara vurgulamak istiyoruz. Bizim temel sıkıntılarımızdan birisi, kısa vadeli spot ihtiyaçları için döviz talebi oluşabilir. Böye bir talep varsa onun da karşılanması lazım. Para otoritemiz  tabii ki bu konuda daha detaylı çalışmalar yapacaktır.

Önümüzdeki dönemde de politika adımlarını da atacaklardır. O ayrı, biz para politikası otoritesi değiliz. Biz Borsa İstanbul olarak böyle bir karar aldık. Makul seviyelerin ötesinde kurda kısa vadeli bir atak gördüğümüz için aldık. Eğer kurda bizim kendi hesaplarımıza göre bu atağın makul gerekçelerini görebilseydik  her hangi bir tepki vermezdik.  Tüm ekonomik parametrelere baktığımızda  bunun bir realitesinin olmadığını firmalarımıza anlatmak istedik. 

 

Seçime yaklaşıyoruz biliyorsunuz. Ulusal, uluslararası birçok kırılganlık var. Reyting kuruluşları kaşımaya çalışıyor. Diğer otoriteler kaşımaya çalışıyor. Bu şirketlerin mali tablolarına kısa dönemlerde çok ciddi zararlar veriyor. Burada da şunu göz önüne almak lazım. Uluslararası sistemde orta uzun vadeli döviz ihtiyaçları mutlaka türev piyasalardan karşılanır. Siz şöyle düşünün bankalarda klasik biliyorsunuz 300 milyar, 400 milyar, 1 trilyona kadar banka aktif büyüklükleri var. Bu nakit talebi hızlı bir şekilde karşılayabilcek bir banka hiç bulamayız değil mi.  Spot talep ile orta uzun vade ile yayılmış talebin bir arada değerlendirilmemesi lazım.

Dövizde şunu görüyor olmamız lazım orta uzun vadeli ihtiyaçları “Kısa vadede döviz daha mı ileriye gidecek , çok daha mı kötü olacak” baskısıyla talebe yöneldiğinizde bu hepten yönetilemez hale gelir. Biz firmalarımıza, şahıslarımıza vadeli işlem opsiyon borsasında da gerekli ürünler, arçalar var oralara yönelin diyoruz. Hiçbir zamanda bu kısa vadeli ataklarla zararınızı maksimize etmeyin, doğru yönetin. Firmalara örnek olması açısından böyle bir karar aldık.  

 

BORSA DÖVİZ VARLIKLARINI SATIŞ KARARI VERDİ

Borsa İstanbul, kısa vadeli ihtiyaçları dışında kalan döviz varlıklarının tamamını Türk Lirasına çevirdi.

Bununla birlikte Borsa, Türk şirketere spot piyasadan döviz almak yerine Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nı kullanmalarını önerdi.

Borsadan yapılan açıklamada, ekonomik göstergelerin mevcut döviz kurlarına yeterince yansımadığı ve TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksinin Nisan ayında 81,71 ile veri tarihinin en düşük seviyesine gerilediğine dikkat çekilerek, "Tüm sektör ve şirket mali tablolarında kurun bu seviyelere çıkmasını gerektirecek ekonomik bir verinin bulunmadığı dikkate alınarak, Türk Lirasına olan güvenimizin ve desteğimizin bir göstergesi olarak, Borsamızın kısa vadeli ihtiyaçları dışında kalan döviz varlıklarının tamamı bugün itibariyle Türk Lirasına çevrilmiştir." denildi.

 

Yukarı

Business HT×