BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5591 % 0,07
EUR/TRY 34,9370 % -0,10
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5591
% 0,07
34,9370
% -0,10
1,0722
% -0,07
44,89
0,00
2.334,49
% 0,09
89,32
% 0,35
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Bankacılardan yapılandırma açıklaması

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş ve Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan son dönemde ekonomi kamuoyunda dikkatle takip edilen yapılandırmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Denizbank'tan yapılandırma açıklaması
BUSINESSHT 11 04 2018, 10:23

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş  ve Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, Yıldız, Doğuş ve Unit gibi büyük grupların kredi yapılandırmaya gitmeleri üzerine değerlendirmelerde bulundu. 

Ateş, yapılandırmalarla ilgili spekülasyonlara gerek olmadığına, ekonominin her döneminde yapılandırmaların gerçekleştiğine dikkat çekti. 

Hakan Ateş, yapılandırdıkları turizm kredilerinin de dönmeye başladığını belirtti. 

 

Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan da bankaların söz konusu yapılandırmaları yönetecek güçte olduğunu belirtti. Arslan konuyla ilgili şunları söyledi: Yapılandırma, firmaların nakit akışlarını uyumlu hale getirme işlemidiri. Her zaman firmaların mali yapılarında bozulma olduğu anlamına gelmez. Yapılandırma yıllardır firmalar tarafında yapılır. Bunu bireysel kredilerde de görebiliriz.

Bugün firmalarda ciddi sorun varmış ve bankaların yönetmekte zorlandığı şeklinde algılanıyor. Bu yanlıştır. Ülkemizin önde gelen firmalarının kötüye gitmesi söz konusu değildir. Kredi yapılandırması ayıp veya suç değildir. Yoğunluğu da fazla değil."

Ekonomi kamuoyu bir süredir Yıldız Holding ile başlayan yapılandırmaları takip ediyor. Yıldız Holding'in ardından Doğuş Grubu ve son olarak Unit Investment NV’nin ortaklığındaki Yeni Elektrik Üretim A.Ş'nin yapılandırma talebinde bulunduğu belirtilmişti.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, son dönemde büyük holdinglerin kredi yapılandırmalarına ilişkin bir soruya verdiği yanıtta, "Bu şirketlerle bankalar arasındaki ticari bir durum ancak bir sorunun göstergesi değil. Türkiye ekonomisinin ölçeği düşünüldüğünde bunlar büyük meseleler değil" diye konuştu. 

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut da Star gazetesindeki yazısında yapılandırmalarla ilgili yorumda bulundu. 

Bulut, Çarşamba günü Star gazetesindeki köşe yazısında "Paralarını yurt dışına gönderip borçlarını Türk bankalarına yıkıp finalde sıvışmayı uman ve hala "iş adamı" gibi ortalarda dolaşanlara da bir tavsiyem var; adalet yerini mutlaka bulacak" dedi. 

DENİZBANK'IN SATIŞIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA 

Hakan Ateş, bankasının Dubai’nin en büyük bankası Emirates NBD'ye satışıyla ilgili olarak "Emirates ile hissedarlık görüşmeleri, normal ticaret kuralları çerçevesinde sürüyor" dedi.

Yurt dışı ortaklık oranını yüzde 5'ten yüzde 20'ye çıkarmak isteyen Emirates NBD, ocak ayında yaptığı açıklamada Denizbank'ın alımı için Rus Sberbank ile görüştüğünü duyurmuştu.

Bloomberg verilerine göre Sberbank’ın Denizbank’taki yüzde 99,9’luk payı 4,12 milyar doları bulabilir. Eylül sonu itibariyle Denizbank’ın defter değeri 3,44 milyar dolar seviyesindeydi.

Yukarı

Business HT×