BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5669 % 0,14
EUR/TRY 34,7047 % 0,18
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5671
% 0,14
34,6988
% 0,17
1,0644
% -0,09
45,35
-0,09
2.304,31
% -0,99
87,19
% 0,22
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Elon Musk'ın yeni TIR'ı ve Steve Jobs-vari sürprizi

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın CEO'su Musk, uzun süredir beklenen elektrikli TIR'ın yanı sıra yeni Roadster modelini de tanıttı

Elon Musk'ın yeni TIR'ı ve Steve Jobs-vari sürprizi
BUSINESSHT 17 11 2017, 11:18

6 Haziran 2011...  Telefonun icadı, internetin bulunuşu ve cep telefonunun icadından sonra dördüncü iletişim devrimini gerçekleştiren Steve Jobs'un ağzından dökülecek her kelime için yüzlerce kişi, Kaliforniya sıcağına rağmen San Jose McEnery Kongre Merkezi'nde. Jobs, dört ay sonra hikâyesini bitirecek hastalığına rağmen sahnede tüm enerjisiyle yeni IOS yazılımını VE bulut teknolojisi iCloud'u tanıtıyor.

Konuşmasının sonuna doğru duraklıyor Jobs. Seyirci için bu an tanıdık. Apple'ın dâhi CEO'su, daha önce 30 lansmanda olduğu gibi, unuttuğu bir şey varmış gibi değiştirdiği yüz ifadesinden sonra "Bir şey daha var" deyip, yeni iTunes Match'i tanıtıyor. Alkış kıyamet seyirci için en önemli an bu an. Çünkü biliyorlar ki 1999'dan bu yana tanıttığı bilgisayarlar, laptoplar ve akıllı telefonlardan sonra Jobs'un anlatacağı bir sürprizi daha hep vardı...

STEVE VS. ELON

16 Kasım 2017... Mars'a insan taşımaktan, benzinin egemenliğini bitirmeye, elektromanyetik dalgalarla seyahatten, bir roketle dünya turu atmaya kadar, 10 yıl önce herkesin dalga geçtiği, şimdiyse tüm gündemi dolduran hayalleri olan adam Elon Musk, sahnede.

Yüzlerce kişi, Tesla'nın ürettiği yeni elektrikli TIR'ı görmek için Los Angeles'taki bir havalimanına kurulan sahnenin önünü hınca hınç doldurmuş.

Hangara görkemli bir giriş yapan iki TIR'dan birinden iniyor Musk ve  "Tesla Semi" adını verdiği, 2019'da seri üretimine başlanacak "bebeklerinin" şarj olduktan sonra 800 kilometre yol alabildiğini anlatıyor. Direksiyonun sağında ve solundaki dokunmatik ekranla kontrol edilen TIR, dizel motorlu kamyonlardan mil başına yüzde 20 düşük maliyete ve 1,6 milyon kilometre ömre sahip olacak.

En büyük nakliye kamyonlarının taşıyabildiği yükü bile kaldırabilecek kapasitede olan TIR'ın, Musk'ın deyimiyle dünyadaki fosil yakıt kullanımını azaltmak adına büyük bir adım olması salondaki heyecanı yükseltiyor. Ancak nefeslerin tutulduğu  an, Elon Musk'ın "Bir şey daha var" ânı oluyor.

Steve Jobs'un "sürprizlerinin" aksine Musk'ın yeni bir otomobili daha tanıtacağını kimsenin beklemediği etkinlikte sahneye bir anda Tesla'nın ilk kez 2008'de ürettiği spor otomobil Roadster'ın yeni modeli çıkıyor.

Musk'ın alkışlar ve çığlıklar arasında, "Anlaşılan TIR'ların arkada taşıdığı bir kargo vardı" sözleriyle tanıttığı ateş kırmızısı araç, 100 kilometreye 1,9 saniyede çıkarak "elektrikli otomobil yavaş ve hantal olur" düşüncesini yerle bir eden bir teknoloji.  Saatte 400 kilometre hıza ulaşabilen yeni Roadster'ın tek şarjla şehirler arası menzili ise 997 kilometre.

Üretimine 2020'de başlanacak Tesla Roadster 2.0'ın bugüne kadar seri üretimi yapılan en hızlı araç olacağını ve benzinli otomobillerin sırtını yere getireceğini söyleyen Musk, "Bir şey daha var" ânının tadını "Benzinli bir spor araba kullanmak buhar motorlu bir araç kullanmak gibi olacak" diyerek çıkarıyor.

Çoşku kalabalık için bu görsel ziyafet tatminkâr olsa da kafalardaki bir soru ile ilgili Musk hiçbir açıklama yapmıyor: Semi Tesla ve Roadster 2.0'ın fiyatları ne olacak?

DARBOĞAZ SONRASI NEFES

Uzmanlara göre dün açıklanan yeni iki model,  daha iki hafta önce tarihindeki en büyük çeyrek dönem kaybını yaşayan, üretimdeki darboğaz nedeniyle 5 bin adet Model 3'ün teslimatının  2018'in ilk çeyreğine sarkacağını duyuran Tesla için "nefes" olabilir.

Bloomberg'e konuşan Kelley Blue Book ve Autotrader'ın Genel Yayın Yönetmeni Karl Brauer, Model 3'lerini bekleyen müşterilerin sabrının taştığı bir dönemde Musk'ın görsel bir şov yatığını ve son ürünlerin Tesla'nın paçasını bir müddet kurtaracağını söyledi. Brauer, Semi Tesla ve yeni Roadster'ın, sürdürülebilir bir iş modelinin bir parçası olduğunu ifade etti.

Eleştirilere ve "hayalperest" suçlamalarına rağmen, Güney Kore'den Türkiye'ye kadar birçok ülkenin uzaya gidecek uydularını emanet ettiği, içinde bulunduğu finansal sıkıntılara rağmen Volvo, General Motors gibi yüzyılların benzinli otomotiv devlerini elektrikli otomobil yarışına çeken Musk, "yeni süprizleriyle" Steve Jobs'un iletişimde yaptığını asfaltta ve uzayda yapmaya kararlı görünüyor.

Yukarı

Business HT×