BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yasadışı Nazi sanatı satışı

Almanya'da Hitler'e yakın sanatçıların eserlerinin yasadışı yollarla satıldığı ortaya çıktı

Almanya'da Hitler'e yakın sanatçıların eserleri yasadışı yollarla satılıyor
WSJ 26 05 2015, 14:47

Geçen hafta düzenlenen bir baskında ele geçirilen Nazi döneminden kalma sanat eserleri, sanat dünyasının karanlık yüzünü ortaya çıkardı. Bazı sanat koleksiyoncularının, Nazi rejimi tarafından sevilen sanatçılarının eserleri için yüksek meblağlar ödediği belirlendi.

Sanat eseri piyasasından gelen bir ipucu sonucunda Alman polisi 10 farklı yeri aradı ve son yılların en şaşırtıcı sanat kaçakçılığı vakalarından birini gün yüzüne çıkardı. Almanya'nın Bad Dürkheim şehrinde bir depoda Nazi sanatçılar tarafından yapılmış en az dokuz heykel bulundu.

Bu keşif dikkatleri Nazi eserleri, üniformaları ve silahları alıp satan küçük bir koleksiyoncu topluluğuna çekti. Nazi geçmişinin ve propagandalarının tabulaşmış olması bu ticaretin göz önünde devam sürdürülmemesi anlamına geliyor.

Almanya'da, gamalı haç gibi Nazi simgelerinin ve bu simgeleri taşıyan objelerin halk içinde sergilenmesi yasak durumda, ve Nazi döneminden kalmış üniforma, yazılı eser gibi tarihi nesnelerin sergilenmesine ise belirli durumlarda izin veriliyor. Nazi yönetimi tarafından yaptırılmış sanat eserlerinin alımı ve satımı yasal olsa da, tarihi çağrışımlar dolayısıyla herkes tarafından rahatlıkla yapılamıyor.

Araştırmacılar, bulunan sanat eserlerinin İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana nerede tutulduğunu bulmaya çalışıyor. Açıklamalara göre yetkililer 64 ile 79 yaşları arasında sekiz Alman'ı çalıntı mallarla ilgili olarak soruşturmakta, ancak henüz bir gözaltı olmadı.

Bulunan eserler içinden en önemli kabul edileni Hitler'in Berlin'deki ofisinin girişini koruyan Josef Thorak tarafından yapılmış iki at heykeli. Aynı zamanda heykel en az otuz yıl boyunca Doğu Almanya'da bulun bir Sovyet üssünde sergilenmiş.

Çalıntı sanat eserlerini bulma ve sahte eserleri araştırmayı hedefleyen Artiaz şirketinin kurucusu Arthur Brand, "Özellikle ticaretin açık olarak devam ettiği Amerika'da [Nazi sanat eserleri ve objeleri için] çok büyük bir piyasa var," diye konuştu. Alman polisi isimsiz bir ihbarın ardından, Brand'in eserlerin bulunmasında yardım ettiğini söyledi.

"Faşist geçmişi dolayısıyla İspanya ve İtalya'da [Nazi eserleri alıp satmak] çok kolay, ancak Almanya'da bu çok gizli bir market," diyen Brand, piyasanın Almanya'da yaklaşık 40 kişiden oluştuğunu söyledi. Brand'in açıklamalarına göre, Nazi üniformaları, dergileri ve silahlarının yasadışı satımı binlerce dolarlık bir piyasa oluşturuyor ve bu objeler Güney Amerika ve Orta Doğu'dan koleksiyoncular arasında da popüler.

Brand "Pek çok alıcının Nazi sempatizanı düşünceleri var ancak herkes böyle değil, çünkü ne de olsa bu parçaların tarihi önemi de var" diye yorumda bulundu.

Yukarı

Business HT×