BIST 100 10.268,58 % 0,20
USD/TRY 32,2968 % 0,12
EUR/TRY 34,8193 % 0,01
Piyasalar
10.268,58
% 0,20
32,2971
% 0,12
34,8193
% 0,01
1,0780
% -0,03
44,00
-0,72
2.349,60
% 0,14
84,20
% 0,38
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Daron Acemoğlu'na göre işsizliği etkileyecek 2 teknoloji

MIT Üniversitesi Profesörü Daron Acemoğlu'na göre "ikame teknolojiler" insanları işsiz bırakırken, "kolaylaştırıcı teknolojiler" insan ve robotları barıştırabilir

Daron Acemoğlu'na göre işsizliği etkileyecek 2 teknoloji
BUSINESS HT 09 06 2018, 12:06

ABD'nin Massachusetts eyaletinde düzenlenen at MIT Technology Review’s EmTech Next Konferansı'na katılan MIT Üniversitesi Profesörü Daron Acemoğlu, robot ve yapay zeka teknolojilerinden maksimumda yarar sağlamak için insanların eğitimi ve sosyal refah hizmetlerine yatırım yapılması gerektiğini söyledi.

"Bu bir kişinin değil, hepimizin kolektif sorumluluğu" diyen Acemoğlu, son yıllarda teknolojik inovasyonların maaş ve verimlilik artışlarında başarısız olduğunu vurguladı. Acemoğlu'na göre orta yaş grubuna mensup lise mezunu erkekler, bir önceki jenerasyonda aynı eğitim seviyesine sahip akranlarına kıyasla yüzde 35 daha az kazanıyor.

Acemoğlu, bu çelişkinin önemli nedenlerinden birini "Farklı teknolojiler, istihdam piyasasını farklı yollarla etkiliyor" diyerek açıklıyor. Acemoğlu'na göre çalışanların, daha önce yaptıkları işlerde verimlerini artıracak "kolaylaştırıcı teknolojiler", maaşları ve işgücü talebini de artırıyor.  Bilgisayar destekli tasarımların (CAD), tasarımcıların daha hassas çizimler yapmasını sağlaması gibi.

Ancak çok amaçlı, yeniden programlanabilir robotların otomotiv montaj hatlarında kullanılması gibi sıradanlaşan  "ikame teknolojiler" ise çalışanların işlerini elinden alıyor ve bu durum, maaşları düşürüp, insanları işsiz bırakıyor.

"Bu, 'robo-kıyamet' çok yakın bir zamanda gerçekleşecek anlamına gelmiyor" diyen Acemoğlu "Paylaşılan refah yaratma noktasında başarısız olduk. Ancak insansız işgücü piyasasının olduğu bir ekonomi de yakın bir gelecekte karşımıza çıkmayacak" ifadelerini kullandı.

Ünlü MIT Profesörü'ne göre kurumların modernleşmesi daha çok insanın teknolojik kazançlardan yarar sağlamasına imkân tanıyacak.

Eğitim sisteminin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Acemoğlu, "Tek örnek herkese uyar" mantığının 19'ncu yüzyıldan bu yana değişmediğini söyledi.

Öğretmenlerin farklı öğrenme şekillerine farklı müfredat hazırlarken yapay zeka desteği alabileceğine dikkat çeken 51 yaşındaki akademisyen, "Ancak hükümetler, okulların bu teknolojiyi hayata geçirmeleri için gereken desteği vermeli" diye konuştu.

"Şirketler, çalışanları işten çıkarıp yeni iş alanları yaratmayarak tüm toplum üzerinde baskı kuruyor" diyen Daron Acemoğlu, "Ancak bunun çözümünü hep beraber düşünmemiz lazım. Şirketler hayır kurumları değil, bu nedenle herkesin bir araya gelmesi lazım" ifadelerini kullandı.

Yukarı

Business HT×